Huisvesting CILC Den Haag

foto's Thomas Vahe
foto's Thomas Vahe

Voor de nieuwe huisvesting van CILC (Center for International Legal Cooperation) is IDNA verantwoordelijk geweest voor het interieur van het kantoor in Den Haag. Het kantoor bevindt zich in een monumentaal pand aan het Spui in het bestuurlijkcentrum van Den Haag op een steenworp afstand van het Binnenhof.

Belangrijk voor CILC is het behouden van de open en informele werksfeer. Dit is vertaald in het ontwerp van het interieur. Men komt binnen op de werkvloer, het hart van de organisatie, en overziet het gehele kantoor.
Lage kasten en planten begeleiden de ruimte en houden rommelige plekken als de pantry en de printers uit het zicht.
Aan weerszijde van de werkruimte liggen de vergaderruimtes en de lunchruimte die beschikken over grote afbeeldingen op de wanden.

Deze afbeeldingen samen met de eerder genoemde lage elementen zorgen ervoor dat de ruimte als een geheel wordt ervaren. Samen met de rustige inrichting wordt de informele sfeer versterkt. Een belangrijke wens van de opdrachtgever.

Rijksmonument Vlissingen

Appartement met 'skybox'
Appartement met 'skybox'

Het rijksmonument aan de Walstraat 84 in Vlissingen wordt momenteel gerenoveerd en verbouwd naar twee eigentijdse appartementen op de verdiepingen. Het pand dateert uit de 18e eeuw en bezit de nog weinig zichtbare vlechtingen in het metselwerk van de zijtopgevels. Ook de afgeronde lijstramen in de voorgevel en de kroonlijst spreken tot de verbeelding van haar verleden.

IDNA heeft het pand opnieuw op de kaart gezet door op zorgvuldige wijze de verdiepingen te voorzien van twee compacte appartementen. Zowel aan de voor- als de achterzijde worden de kwaliteiten volledig benut: wonen aan een winkelstraat en aan de achterzijde een riant dakterras met prachtig uitzicht op het achterliggende Scheldekwartier-terrein.

De winkelruimte op de begane grond wordt volledig opgeknapt, zodat het weer aan de huidige eisen voldoet en zal (voorlopig) casco worden aangeboden. Het gehele monumentale pand is energetisch geoptimaliseerd met respect voor en behoud van haar historische stijlkenmerken.

Oplevering staat gepland medio oktober 2016.

Bent u geïnteresseerd in de huur van winkel en/of appartement? Neem dan contact op met de Stichting Moerman Vlissingen, via: info@smpv.nl

PleinGoed Zierikzee

Beleef hoe doorleefd, dit eiland
Beleef hoe doorleefd, dit eiland

Een “Pop-up” zomerproject

Van 21 mei tot en met 31 augustus 2015 is het plein rondom de Dikke Toren in Zierikzee een indrukwekkende ruimte. De indrukken worden gewekt om de rijkdommen van Schouwen- Duiveland te beleven. Hier worden bezoekers oog voor wat onder water blijft of leeg lijkt gegeven. Door middel van duurzaam vervaardigde uitnodigingen om voor even deel uit te maken van wat hier leeft. Bezoekers zoeken naar verbanden, raken geïnspireerd om verder te kijken, om opnieuw deel te worden van deze ruimte. Een speelse manier om meer te weten komen over het Zeeuwse leven, waar de mensen van Zeeland trots op zijn.

PleinGoed is ontstaan uit liefde voor de stad Zierikzee en haar verborgen schoonheden. Die schoonheden verdienen andere aandacht, te beginnen met het Kerkplein. Die ruimte leek vooral leeg, het plein nauwelijks benut en mensen liepen er vooral omheen.
PleinGoed is een verbindend project. Het verbindt inwoners en bezoekers met het verhaal van dit plein, met nieuwe mogelijkheden van deze ruimte. Bovendien prikkelt het tot samenwerking: allerlei groepen en organisaties nodigen in samenspel uit om opnieuw te kijken. Nieuwe objecten maken het aloude zichtbaar. De basis voor de objecten is gerecycled en gedoneerd materiaal. Alle objecten zijn van pallets gemaakt. Na afloop wordt alles weer afgebroken, teruggegeven of gedoneerd aan derden. Beleef de monumenten, proef van natuur, cultuur en kunst. Extra aandacht gaat uit naar de opening van het eerste WK onderwaterfotografie in Nederland, over de schoonheden van het Zeeuwse leven onder water. Daarnaast introduceren verschillende Zeeuwse ondernemers hun eigen Zeeuws verhaal via de objecten van PleinGoed.

Zie www.pleingoed.nl voor alle nieuws en activiteiten of volg PleinGoed op facebook.

Warande Schiedam

Definitief ontwerp
Definitief ontwerp

Herbestemming van een schoolgebouw

Onlangs is de omgevingsvergunning goedgekeurd voor de herbestemming van een voormalig schoolgebouw aan de Warande in Schiedam. IDNA zorgde voor het ontwerp in opdracht van De Maese woningen BV.

In het ontwerp voor 3 woningen is het karakter van het schoolgebouw, waaronder de grote hoge klaslokalen en het imposante hoofdtrappenhuis, behouden gebleven. De zolder is ingezet als ruimtelijke beleving van de ruime lichte woningen.
Uitbreiding van het woonoppervlak bevindt zich aan de achterzijde waar de woningen, naast een eigentijdse aanbouw, tevens beschikken over een riante tuin met carport.

Het karakter van het gevelbeeld is gerespecteerd, waarbij enkel de nieuwe entrees en achterbouw eigentijds zijn vormgegeven. De materialisatie bestaat in hoofdlijnen uit verticale houten delen die variëren in breedte. Deze materialisatie van de gevel loopt tevens door in de perceelscheidingen en bergingen en carport waarmee de ingrepen duidelijk afleesbaar zijn.
Binnenkort zal worden gestart met de verbouw van het complex.

 

E-nergieke Dorpshuizen

Artikel-PZC-141024
Artikel-PZC-141024

Bottom-up initiatief voor een duurzaam Schouwen-Duiveland

Een plan in wording om de dorpshuizen van Schouwen-Duiveland duurzaam met elkaar te verbinden. Partners gezocht om deze droom te verwezenlijken.

Bel voor meer informatie naar Reggy Hulsken: 06-14493356.

> Link naar deelname Platform31

> link naar artikel

Paviljoen Euromast Rotterdam

Ontwerpvoorstel
Ontwerpvoorstel

In navolging van het voorstel voor de entreehal, om de start van de Euromast beleving buiten op het plein te laten beginnen, is IDNA ook gevraagd een schetsontwerp te maken voor een permanent Euromast paviljoen en terras!
Met ons voorstel hebben wij samen met de Euromast de haalbaarheid getoetst bij de gemeente. Een permanent paviljoen bleek op dat moment niet haalbaar. Een tijdelijk paviljoen is zeer zeker wel een optie, maar voorlopig niet het doel.

Entree Euromast Rotterdam

aanzicht nieuwe balie
aanzicht nieuwe balie

De bezoekers aan de Euromast zullen vanaf heden ontvangen worden in een vernieuwde entreehal die IDNA heeft ontworpen. De oude entree kon al een tijdje de grote bezoekersstroom bij tijd en wijle niet goed verwerken waardoor opstoppingen en onoverzichtelijke situaties ontstonden. Deze verrommeling werd nog eens versterkt door de slingerende begeleiding door de souvenirwinkel. IDNA maakte een analyse van de situatie en het monument en adviseerde met behulp van verschillende modellen een afgewogen nieuwe inrichting die meer toekomstbestendig is. In nauw overleg met de directie en de werknemers ontwierp IDNA een nieuwe balie waar de gasten ontvangen kunnen worden maar waar ook op rustige momenten aan gewerkt kan worden. Alex Neves (lid van IDNA) was parttime werkzaam bij de Euromast en kon derhalve met betrekking tot het functioneren van het zenuwcentrum van de Euromast perfect de puntjes op I zetten.

Kunstproject Arnemuiden

Cover foto
Cover foto

Identiteit van Arnemuiden

In opdracht van de gemeente Middelburg heeft IDNA, figuren ontworpen om de identiteit van Arnemuiden te versterken.
IDNA heeft zich laten inspireren door de klederdracht van Arnemuiden, vanwege het feit dat een deel van de bevolking nog steeds in klederdracht loopt.
IDNA heeft de klederdracht in een modern jasje gestoken door ze in 2D te laten snijden uit 30 mm staalplaat.
De figuren zijn allemaal gebaseerd op het leven van de bewoners van Arnemuiden rond 1900 en bewust geplaatst op locaties waar ze de schaduw zouden kunnen zijn van bewoners uit die tijd.

Zo zien we:

– aan de Oude Havenstraat aan het water (het Oude Gat) 2 huisvrouwen, die net water hebben gehaald om hun stoepje te schrobben
– op de kruising Langstraat-Burgemeester Langebeekestraat een visleurster die haar vis verkoopt en even verder een kat die een visje heeft gepikt uit haar vismand.
– in de Schuttershof, daar waar vroeger de lagere school stond, 3 spelende meisjes.
– bij de spoorovergang in de Schuttershof een echtpaar op de fiets die vis gaat verkopen in de omliggende dorpen.

Om er voor te zorgen dat alle feiten historisch kloppen is er samengewerkt met Mojca Kuijpers (landschapsarchitect/ontwerper) en Gertrude van de Ketterij (historica).

 

Zwembad De Wijde Blick

Gevelaanzicht met vouwpuien
Gevelaanzicht met vouwpuien

All weather zwembad in Renesse

Een binnenzwembad dat op warme dagen eenvoudig getransformeerd kan worden tot buitenzwembad. Dat was de wens van camping De Wijde Blick in Renesse.

IDNA zorgde voor een praktisch, aantrekkelijk en duurzaam ontwerp met twee eenvoudig te openen vouwpuien. De constructie bestaat uit een gelamineerd houten skelet en een sterk isolerend dak. Het zwembad, bestaande uit een groot bad met waterspeelbadje voor de peuters en kleuters, een glijbaan en een waterwall, beschikt over een transparante overkapping die bij goed weer open zal staan en bij minder weer gesloten kan worden. De kleedhokjes, installatieruimte en de overkapping zijn in schaal (verhouding, goothoogte e.d.) in vormgeving gebaseerd op strandhuisjes en nostalgische droogschuren. Op het gebied van interieur werkte IDNA in dit licht samen met Mariska Ek (www.newmills.nl).
De ruimte en het water wordt direct en indirect verwarmd door de zon via Sun-Discs en een luchtwarmtepomp. In een doorgekoppeld installatienetwerk wordt alle warmte volledig hergebruikt. Naast de bouw van het zwembad is het bestaande restaurant volledig gerestyled en aangesloten op de nieuwbouw van het zwembad. Samen met de omliggende voorzieningen vormen zij het centrum van de camping.

Vier Zeeuwse campings zijn door de ANWB en de Duitse zusterclub ADAC tot ‘Best Camping’ uitgeroepen. Het zwembad heeft een welkome bijdrage geleverd in het binnenslepen van deze erkenning voor Camping De Wijde Blick.

Klik hier voor artikel Omroep Zeeland

Dorpshuis Noordwelle

verbinding in vogelvlucht
verbinding in vogelvlucht

Flexibele herbestemming

In antwoord op de vraag van woningcorporatie Zeeuwland en Stichting Obase heeft IDNA een ontwerp en groeiconcept voorgesteld waarin de school en het dorpshuis van Noordwelle geïntegreerd worden in een herbestemming van afzonderlijk vastgoed. Het resultaat is een gezamenlijk, flexibel en multifunctionele huisvesting die bestand is tegen een veranderlijke vraag. In de optimalisatie van de huisvesting heeft IDNA gebruikt gemaakt van het concept casa 3.0 van het mede door hen ontwikkelde concept Cascameleon.